Lystra Holistic

LYSTRA

Holistisk Hälsoterapeut & Reiki

Så kan du stärka immunförsvaret genom att andas

Visste du att andningen starkt bidrar till att hålla dig frisk? Inte?
Det är inte så många som tänker på det men andningen har massor av positiva effekter på din hälsa. Bland annat kan du stärka immunförsvaret genom att andas. Men det kräver att du andas rätt!

Det finns många som skriver om andningens positiva effekter på vår hälsa. Låt oss titta närmare på hur det kommer sig att andningen kan ha en så stor effekt på ditt immunförsvar och därmed din hälsa.

Så hjälper andningen ditt immunförsvar:
1. Ökad syresättning

När luften passerar genom näsan produceras stora mängder kväveoxid, vilket vidgar blodkärlen i lungorna och låter mer syre föras över till blodet. Syret i sin tur är avgörande för att din kropp effektivt ska kunna producera energi och att dina celler ska fungera optimalt vilket slutligen stöttar ditt immunförsvar.

2. Stimulerar utrensning 

När du djupandas rör sig diafragman (en muskel strax under lungorna som hjälper till att pumpa luften in och ut ur lungorna vid djupandning) upp och ner, vilket masserar bland annat levern och lymfsystemet. Två system/organ som ser till att få ut toxiner och skadliga ämnen ur din kropp och därmed hålla dig frisk och hälsosam.

3. Boostar antikroppar 

När du djupanadas hjälper det kroppen att skapa en PH-balans i kroppen. Det gör att antikropparna som används av immunförsvaret för att upptäcka infektion fungerar bättre. Därmed kan infektioner avväpnas snabbare och mer effektivt.

4. Minskad oxidation

När du andas fel får du i dig för mycket syre i förhållande till koldioxid. Även om det kan låta motstridigt mot vad du hört innan så behöver kroppen en viss mängd koldioxid för att hålla blodkärlen mjuka och hjälpa syret in i cellerna. 

När du får för hög mängd syre i förhållande till koldioxid bildas fria syreradikaler vilket gör att du ”rostar”. För att ta hand om skadorna ökar mängden inflammationer i kroppen och ditt immunförsvar blir belastat. Med rätt andning minskar oxideringen (”rostet”) och med detta även mängden inflammationer.

5. Värmer inandningsluften

När du andas in kall luft via munnen påfrestar det luftstrupen och immunförsvaret kan behöva rycka ut för att laga skador i luftröret. När du istället andas genom näsan hinner luften värmas upp och även filtreras genom näshåren vilket gör att immunförsvaret kan lägga sin energi på annat håll.

6. Minskar grundstressen

Kroppen har en förmåga att alltid prioritera det viktigaste för att hålla dig vid liv och i den mån det går optimera din hälsaEftersom vi bara överlever väldigt kort utan syre kommer kroppen alltid prioritera att få ut så mycket syre den kan till dina celler. 

Genom att andas fel får du dels i dig för lite syre, dels behöver din kropp lägga extra energi på att fördela syret till dina kroppsdelar. Det stressar din kropp och kan på sikt leda till utmattade binjurar då de behöver producera stora mängder kortisol som dämpar inflammationerna. Med djupandning får din kropp tillräckligt med syre och kroppen kan lägga energin på andra saker vilket gör att grundstressen i kroppen minskar.

Det finns många som skriver om andningens positiva effekter på vår hälsa och hur det kan stärka vårt immunförsvar. Där ibland fördjupar sig Anders Olsson i ämnet i sin bok Medveten Andning – grunden för hälsa, energi och harmoni (2019) och på sin hemsida

Vad är då rätt och fel andning?

Med fel andning syftar jag på en andning som är mindre funktionell och som stjälper din hälsa medan rätt andning syftar på en andning som är mer effektiv och snarare hjälper din hälsa.

Fel andning är därmed det som brukar kallas munandning och ytlig andning. Det innebär en andning som tas genom munnen och får övre delen av bröstet att höjas och sänkas. Ibland kan till och med axlarna inkluderas i rörelsen. Utöver de punkter vi gått igenom här ovanför påfrestar den här typen av andning även musklerna i axlar, hals och nacke då dessa muskler inte är till för att sköta andningen vilket leder till stelhet.

Rätt andning är det som brukar kallas näsandning och djupandning. Alltså när andningen går via näsan och når hela vägen ner till den nedersta delen av lungorna. Vid djupandning aktiveras diafragman vilket får magen att expandera lätt åt alla håll medan bröstet är relativt stilla (men inte helt).

pexels-ingrid-santana-2100027 2
Andningsövning för djupandning

När man är ovan kan det till en början kännas svårt att få ner luften djup i lungorna. Det är helt normalt och kommer lätta med lite träning. Du lyfte inte de tyngsta vikterna första gången du gick på gymmet heller så se det som en hälsoprocess för att stärka immunförsvaret.

Börja med att träna djupandning när du vilar:

1. Sitt ner eller ligg på rygg.

2. Lägg en hand på magen (och om du vill en hand på bröstet så du kan jämföra mellan händerna) så du ser att magen rör sig när du andas.

3. Stäng munnen och låt luften strömma in genom näsan och fylla lungorna.

4. Tänk dig att luften ska hela vägen ner i magen. Sikta på bäckenbotten eller bakom naveln.

5. Se hur handen på magen höjer sig

6. Andas sakta ut

7. Ta några till djupa andetag

Den här övningen kan du göra när du sitter på tåget, i bilkön, framför TVn, väntar på kaffemaskinen, tar en micropaus i arbetet eller när helst du känner för det.

pexels-rene-asmussen-2505132
Nästa andningsutmaning

När du har fått kläm på andningen i vila är det dags att ta nästa steg för att även få in djupandning i vardagen när du är i rörelse. Testa att köra samma djupandning när du:

  • Går en sakta promenad
  • Går en powerwalk
  • Springer/joggar
  • Tränar
  • Fokuserar på att läsa, laga mat eller gör någon arbetsuppgift
Du kan ha en hand på magen även vid dessa tillfällen men om du känner att du fått kläm på känslan i kroppen och musklerna när du andas rätt kan det räcka att du är uppmärksam på att din andning kommer ner i magen. Gör och håll fokus under 1-3 minuter per gång. Det är alltså en kort övning för att få upp vanan och påminna kroppen om vart andningen ska vara.
Som en del av en morgon- och kvällsrutin

Att djupandas i 1-3 minuter är ett fantastiskt sätt att börja och avsluta dagen på. Jag kan rekommendera att göra det ihop med en kortare tacksamhetsövning så har du en fantastisk morgon- och kvällsrutin som bara tar dig 5-10 min men kommer gynna din hälsa massor!


Sammanfattningsvis
 

Att stärka immunförsvaret är en nyckelaspekt av att upprätthålla övergripande hälsa. Genom att medvetet anamma rätt andningstekniker kan du ge din kropp en kraftfull boost. Se därför till att utforska olika andningsövningar och hitta de som passar dig bäst. Din hälsa och immunförsvar kommer att vara dig tacksam!


Januari 2024

Fler intressanta artiklar

Så kan du stärka immunförsvaret genom att andas

Visste du att andningen starkt bidrar till att hålla dig frisk? Inte?Det är inte så många som tänker på det men andningen har massor av positiva effekter på din hälsa. Bland annat kan du stärka...

Så påverkar stress din sömn och hur du kan förbättra den

Du sover sämre när du är stressad medan dålig sömn i sig kan öka stresskänsligheten. När du upplever stress höjs dina nivåer av kortisol vilket gör det svårt för kroppen att slappna av och somna. Den...
SV_SE